marionj.se © 2012                    

 

 

Om Marion J 

 

Marion Johansson är 37 år ung och bor på gården Linneberg mellan Vretstorp och Askersund tillsammans med sambon Andreas, katten Elsa och ett gäng hästar.

 

I samband med flytten till gården Linneberg vintern 2002/2003 uppfyllde jag en dröm och startade upp företag för att satsa på hästar i olika former på allvar.

De sista åren har jag och Andreas satsat vår tid på att bygga upp gården med bland annat stallar och ridbana och samt renoverat huset.

 

Favoritcitat
"Att hålla på med hästar är ingen hobby, det är en livsstil"

Vonda T e. Heartbreaker-Burggraaf

Utbildning:

 • Banbyggare C. Bygger hopptävlingar från lägre nivå upp till 130 häst/Msv B ponny.
 • Stildomare B. Stilbedömmer ekipage på hopptävling.
 • Påbörjad hopp-domarutbildning 2013.
 • Ungdomsledarutbildning grundläggande 1-3 samt del 4 på Strömsholm.
 • Ledarskapsutbildningar.
 • Pedagogikutbildning (bla Plattformen)
 • Informatör/Journalist (Örebro Universitet)
 • Grönt kort-utbildare.

Erfarenhet:

 • Hopptävlat flitigt upp till 135-hoppning.
 • 15 års erfarenhet av lektionsverksamhet.
 • 20 års föreningsarbete som bla ordförande för ungdomssektionen, styrelseposter, tävlingsansvarig och tävlingsarrangör.
 • Sju år som ridlägerarrangör. 
 • Frilansande ridsportjournalist för bla NA (här hittar du några krönikor), Tidningen Ridsport och Hippson.se. Drivit eget hästradioprogram, läst nyheter på Radio Rix och arbetat som taltidningsredaktör i 11 år. 
 • Otaliga timmar i sadeln; inridning, tillridning, träning och tävling.

 

Att det skulle bli hästar i mitt liv var väldigt länge helt uteslutet. Min mamma är hyperallergisk och kan inte ens komma i närheten av något som är pälsklätt. Och jag var livrädd för djur. Men så skaffade vår granne den lilla B-ponnyn Pampas och jag blev övertalad att testa att kräla upp på hästryggen. Det var skräckinjagande men samtidigt underbart och jag blev till mina föräldrars förtret fast och hängde hos grannen allt som oftast. Snart fick jag chansen att rida det envisa russet Denny hos en kompis, vi började träna under ordnade former och kom ut lite då och då på tävlingsbanan. Att ha egen häst var dock bara en avlägsen dröm.

När jag var 15 år tog jag dock saken i egna händer. Jag lånade pengar av farfar och köpte ett varmblod, D-ponnyn Robin.
Mamma visste inte om hon skulle skratta eller gråta. Turligt nog hade jag bra hjälp där han stod uppstallad, annars hade det ju inte fungerat såklart. Det blev stallet varje dag, fick byta om hemma i lekstugan (inte roligt när det var -20 kan jag lova) och springa direkt in i duschen för att mamma inte skulle bli sjuk. Men vad gör man inte för hästarna!

Förutom att fara runt i skogen som en vilde blev det en och annan laghoppning innan Robin hade gjort sitt. Sedan dess har många hästar passerat. Foderhästen Remona som var lika gammal som jag tog mig ut på hoppbanorna när jag äntligen själv fick körkort och kunde börja träna och tävla på allvar, och hon lärde mig mycket. Jag köpte Back Shooter som till en början verkligen gjorde skäl för namnet. Red och tävlade också så mycket jag kunde på de hästar som stod till förfogande, det var allt från unghästar till gamla ök, och det lärde jag mig mycket på.

Så kom Russian Roulette in i mitt liv och vi var som gjorda för varandra.

Lika envisa, fulla med konstiga ideér men också 100 % tävlingsindivider.

Roulette var endast sutten på att skritt och trav när hon kom till mig och vi fick fem fantastiska år tillsammans innan Roulette gick tillbaka till avelsboxen hos sin ägare.

 

Russian Roulette f-99 e.Elfenspuk - Vagabond

Vi tog placeringar nationellt upp till 130-hoppning. Minns att vi ett tävlingsår kom hem med pris från alla tävlingar.

Cassiopeia e. Cornetto

 

En annan häst som betytt mycket är Bella Donna (f-89 e. Neapel), ägd av min vän Lis Johansson. När Lis valde att sluta hoppa men Bella Donna fortfarande älskade det så fick jag chansen att vara pilot på tävlingsbanan.  

 

Bellas humör är en historia i sig, minns den gången hon bet sönder mina ridbrallor strax före start. Att klappa på henne var heller inte populärt och vi slet hårt med markarbetet. Men var hon på rätt humör var hon en tiger på banan och näst intill oslagbar!

 

Roligt är att jag nu tävlar Bellas dotter Casiopeia, även hon ägd av Lis. Vi har startat 130-hoppning och hoppas på att ta ännu ett kliv uppåt.

 

Det finns lika många åsikter som det finns hästägare i detta land. Men mitt måtto är att vi alla ska ha roligt och få utöva den del av sporten som man önskar! Det spelar ju ingen roll om man har målet att hålla igång i skogen, vill hoppa högt, köra snyggt eller bara rida bra. Vi har ju alla en sak gemensamt - våra bästa vänner hästarna!

 

_______________________________________________

 

Godkänd för F-skatt

 

marionj.se - Linneberg Vretstorp - 070-415 41 61 - marionj.se@live.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Träningar

 

Marion håller träningar ca 2 kvällar i veckan.

 

 

Här ser du vad som är på gång »

________________________

 

Dagbok

 

 

Marions blogg hittar du här »